Een Alaskan Malamute
in huis

Een Alaskan Malamute
in huis

Een Alaskan Malamute in huis

De Alaskan Malamute is een aanhankelijke en vriendelijke hond voor het hele gezin. Het is een trouwe en toegewijde compagnon.

Hij vraagt om een consistente opvoeding, vanaf jonge leeftijd, om uit te groeien tot een evenwichtige hond. Door zijn hartelijk karakter, is hij geen goede waker.

Een Alaskan Malamute is van oorsprong een werkhond en houdt dus van beweging. Sleden trekken is zijn favoriete sport.

De Alaskan Malamute is niet geschikt voor iedereen. Hij heeft een levensverwachting van gemiddeld 12 tot 15 jaar.  Een Alaskan Malamute is dus een lange termijn verbintenis.

De Alaskan Malamute houdt er niet van om in een appartement te wonen. Hij heeft nood aan veel plaats en beweging om zich te kunnen ontplooien! Een grote tuin maakt hem gelukkig.

Temperament

Hij is graag bij zijn familie. Hij speelt graag, zeker als pup. Het is een roedelhond, maar hij kan naar verschillende baasjes luisteren als de hiërarchie goed bepaald wordt.  Zijn roedel omvat de ganse familie, kinderen en andere dieren worden eveneens opgenomen en hij moet deze hiërarchie respecteren door de leider, het alfa-element, te aanvaarden. Respect bij kinderen moet wederzijds zijn. Hij is een getrouwe en toegewijde metgezel. Hij is zeer gastvrij voor bezoekers.

Alaskan Malamutes hebben een sterke roedel mentaliteit en kunnen daarom meestal slecht overweg met vreemde honden.  Omwille van zijn geschiedenis heeft een Alaskan Malamute een jachtinstinct. Andere/kleinere huisdieren, die niet deel uitmaken van zijn roedel,  kunnen daardoor makkelijk als prooi beschouwd worden.

Een Alaskan Malamute die niet voldoende beweging krijgt en lange tijd alleen zit, zal ongelukkig worden en destructief gedrag ontwikkelen. Hij heeft ook de neiging om te ontsnappen en weg te lopen!

 

Gezondheid

Alaskan Malamutes hebben een levensverwachting van 12 tot 15 jaar.  Over het algemeen komen bij Alaskan Malamutes weinig erfelijke ziektes of aandoeningen voor. De meeste voorkomende aandoeningen zijn heup– en elleboogdysplasie en cataract. Maar er zijn ook andere, minder frequente aandoeningen zoals polyneuropathie, epilepsie, “coatfunk” en chondrodysplasie. Fokkers aangesloten bij AMCB zijn verplicht om onze ethische code na te leven en hun honden te testen alvorens hiermee te fokken. Het is niet toegelaten om te fokken met honden die een aandoening hebben (zie onze ethische code).  Kies daarom altijd voor een gerenommeerde fokker die de resultaten van deze tests kan voorleggen. 

Daarnaast is het ook belangrijk om zelf regelmatig met je Alaskan Malamute bij de dierenarts op controle te gaan om eventuele ziektes in een vroeg stadium op te sporen en zijn algemene gezondheid op te volgen.

Net zoals alle honden met een diepe borst, is een Alaskan Malamute gevoelig voor maagtorsie, een zeer ernstige (en vaak dodelijk) aandoening.  Gezien de ernst en gevolgen van een maagtorsie, raden we ten sterkste aan om de symptomen ervan te leren herkennen.  Een hond met maagtorsie is een medische urgentie en moet onmiddellijk door een dierenarts behandelt worden (ook ‘s nachts). Elke vertragingen in behandeling van deze aandoening door een dierenarts, vermindert de overlevingskansen van je hond sterk.

Voeding

Na de bevalling voedt de moeder haar pups ongeveer om de twee uur. Vanaf ongeveer 3 weken kan je de borstvoeding vermideren door te starten met het voeden van steviger voedsel, dit 3 keer per dag. Geef ze een brokkenpap, want ze kunnen op dat moment nog geen vaste brokken eten. Vanaf een leeftijd van ca. 3 maanden, geef je de puppy slechts 2 maaltijden per dag. De vertering van een hond is zeer lang, het is nodig om de maag te laten rusten tussen de maaltijden. De groei van de Malamute wordt niet voltooid voor de leeftijd van 12 maanden. Hij moet tot dan een voeding krijgen, aangepast aan zijn groei, dus rijk aan vitaminen, mineralen, spoorelementen, enz., om tekortkomingen in de groei te vermijden. Sommige honden verkiezen droge korrels, andere hebben ze liever met water erbij. Zorg er in ieder geval voor dat er altijd vers water beschikbaar is. Er zijn verschillende soorten voeding beschikbaar voor de Alaskan Malamute. Kies high-end producten:

  • Droge voeding (brokken),
  • Rauw/vers vlees (BARF).

Als u zelf uw voedsel bereidt, moet u ervoor zorgen dat het alle benodigde voedingsstoffen bevat. Als u om welke reden dan ook verplicht bent de moeder te helpen door de puppies melk bij te geven, weet dan dat geitenmelk de beste de melk is die in overeenstemming met de melk van de hond past (te vinden in alle warenhuizen). Om te voorkomen dat de hond aan tafel gaat bedelen, geef hem niets van uw maaltijd.

De dierenarts en de fokker kunnen je helpen bij het bepalen van de juiste hoeveelheid voeding voor je Alaskan Malamute.  Geef hem altijd de correcte hoeveelheid voer om overgewicht te vermijden. Overgewicht kan leiden tot allerlei gewrichtsaandoeningen, wat nefast kan zijn voor zijn gezondheid op lange termijn.

Het risico op maagtorsie kan beperkt worden door de manier waarop u het voedsel toedient:

  • Verdeel het voedsel over twee maaltijden.
  • Beperk zijn lichamelijke activiteit tot 1 uur voor en na de maaltijd.
  • Vermijd dat hij schrokt tijdens het eten.